Разпалващата се опасност от коронавируса COVID-19 заплашва да задуши глобалния растеж и

...
Разпалващата се опасност от коронавируса COVID-19 заплашва да задуши глобалния растеж и
Коментари Харесай

Джанет Йелън вижда риск от рецесия за икономиката на САЩ заради коронавируса

Разпалващата се заплаха от коронавируса COVID-19 заплашва да задуши световния напредък и даже може да свие стопанската система на Съединени американски щати, предизвести някогашната председателка на Федералния запас Джанет Йелън, представена от Business Insider.

" Просто е допустимо да хвърли Съединени американски щати в криза ", споделя Йелън. Техническата криза се дефинира, когато има два последователни тримесечни спада на Брутният вътрешен продукт.

Коронавирусът - който предизвиква заболяване, наречено COVID-19 - е заразил повече от 82 000 души и се е популяризирал в над 40 страни. Това докара до блокади на градове, принуди фабрики и магазини да затворят и възпрепяства пътуванията, извършването на покупки и други стопански действия.

Епидемията принуди американските компании, в това число Apple, Disney и Starbucks, да затворят краткотрайно подразделенията си в Китай или да лимитират работното си време. Десетки компании предизвестиха за спирания на веригите си за доставки и спад в потребителското търсене.

Йелън, която беше ръководител на Федeралния запас на САЩ между 2014 и 2018 година, съобщи, че рискът от криза в Съединени американски щати зависи от тежестта на всяко огнище.

" Ако вирусът не удари по значителен метод Съединените щати, това е по-малко евентуално ", сподели тя. " Има прочут риск, но смятам, че вероятностите на Съединени американски щати наподобяват много положителни. "

" Бихме могли да забележим доста влияние върху Европа ", сподели тя.

" Ако епидемията стане доста сериозна, фискалната политика също може да играе по-активна роля ", добави Йелън.

Само преди няколко месеца, в лекция пред Световния бизнес конгрес през ноември, тя твърдеше тъкмо противоположното, което единствено демонстрира какъв брой бързо коронавирусът трансформира световните стопански вероятности.

" Бих се обзаложила, че няма да има криза през идната година ", съобщи Йелън тогава. Но предизвести, че има " основателна причина за терзание " заради възходящото неравноправие на благосъстоянията, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и лимитираната дарба на Федералния запас да помогне, откакто понижи лихвите три пъти за по-малко от година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР